meditaatio

Rakkaus ja myötätunto meditaatioharjoituksena

Tunnen usein myötätuntoa muiden kärsimystä kohdatessani. Silloin tällöin huomaan lämmön levinneen kehooni sydämen alueelle kuullessani toisen ihmisen tarinaa. Olen työskennellyt yhteiskuntamme haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kanssa yli kaksikymmentä vuotta, joka on auttanut näkemään elämän moninaisuuden. Siitä huolimatta myötätunto ja lempeys itseä kohtaan on toisinaan vaikea löytää. METTA -meditaatio eli rakastavan asenteen meditaatio on yksi keino herättää myötätuntoa muita, mutta ennen kaikkea myös itseä kohtaan. 

Olen harjoittanut meditaatiota eri menetelmin säännöllisesti reilun neljän vuoden ajan. Harjoittaminen on muuttanut minua. Olen havainnoinut samoja etuja harjoittamisesta, kuin mitä tieteelliset tutkimukset ovat vuosien saatossa todistaneet. Epämiellyttävät tunteet viipyvät vähemmän aikaa ja toisaalta eri arjen tilanteissa löydän tasapainon nopeammin kuin aikaisemmin. Häpeän tunne nousee kehoon voimakkaana, mutta yhä useammin vain hetkellisenä tunteena ja päästän siitä helpommin irti.

Miten minusta voisi tulla oma paras ystäväni?

Havainto siitä, että rakkaus itseä kohtaan on piilossa vavahdutti minua. Olen lähtökohtaisesti todella itsekriittinen ja tartun helposti pieniinkin virheisiin, joita teen. Puolisoni voi todistaa miten puoliääneen toisinaan tupisen lauseita, kuten ”Vitsi mä oon tyhmä!”. Ulkopuolisen silmin katsottuna asiat, jotka saa minut puhumaan rumasti itselle, voivat olla melko vähäpätöisiä.

Ikä ja elämänkokemus on helpottanut sisäistä kriitikkoani, mutta edelleen usein mietin miten taas tulikin innostuttua ja mokattua. Toisaalta kriittisyys on liikkeelle paneva voima opiskella ja oppia uutta, tehdä paremmin. Samalla tiedostan, että se on yksittäinen asia, joka estää minua kasvamaan potentiaaliini. Olen varma, että saman energian uudistua voi synnyttää myös lempeydestä käsin. Lähtökohtana rakastavan asenteen harjoittamisessa on herätä hetkeen. Päästää irti menneestä ja tulla läsnäoloon. Katsoa itseä lempein silmin.

Jon Kabbat-Zinn sanoin:

”Lempeyden harjoittaminen alkaa, kun ystävystymme itsemme kanssa. Samalla kehittyy rakkaus, jolla on kyky vapauttaa meidät pelosta, vihasta ja syyllisyydestä. Ensin meidän täytyy oppia olemaan oma paras ystävämme.”

Joskus tämä tarkoittaa kärsimyksen hyväksymistä ja sen kivun kanssa istumista. Toisaalta irti päästämistä. Olen tavoittanut ymmärryksen siitä, että kaikkea ei tarvitse analysoida ja tulkita, sillä lopulta kaikki on.

Metta meditaatio

Rakastavan asenteen meditaatio eli METTA meditaatio

Metta sana on paalin kieltä ja tarkoittaa mm. hyväksyntää ja lempeyttä. Metta bhavana on buddhalaiseen meditaatiotraditioon kuuluva harjoitus, jossa rakkauden ja lempeyden tunnetta herätellään kehossa sydämen ja vatsan alueella. Tunteen annetaan syntyä ja laajeta koko olemukseen, jonka jälkeen sen voi suunnata valitulle kohteelle. On hyvä muistaa, että jokaisella ihmisellä on omat pelkonsa ja toiveensa. Jokainen meistä kaipaa hyväksyntää ja rakkautta, ihan niin kuin sinäkin:

”Voit yrittää etsiä kaikkialta maailmalta ihmistä, joka ansaitsisi enemmän rakkautta kuin sinä itse, mutta sellaista ihmistä et pysty löytämään mistään. Sinä itse, kuten kaikki muutkin, ansaitset oman rakkautesi ja kiintymyksesi.”  -Buddha

Metta meditaatiossa käytetään ystävällisiä toivotuksia, jotka englanniksi alkavat sanoilla ”May you be…” suomennoksia tälle lauseelle on esimerkiksi ”Olkoon niin, että…” ”Salli minun olla…” tai ”Toivon sinulle…” voit itse löytää sopivan lauseen harjoittamiseen. Lauseet voisivat esimerkisi olla:

  • Salli minun olla onnellinen.
  • Salli minun vapautua tietämättömyydestä.
  • Salli minun vapautua ahneudesta ja vihasta.
  • Salli kärsimykseni loppua.

TAI

  • Toivon sinulle onnellisuutta.
  • Toivon sinulle terveyttä.
  • Toivon sinulle sisäistä rauhaa.
  • Toivon sinun olevan turvassa.

Meditaatioharjoituksen aikana suunnataan näitä valittuja ystävällisiä toivotuksia itselle ja valituille kohteille. Toivotuksia voi suunnata lähimmäisille, tuntemattomille ja sellaisille henkilöille, joiden kanssa on vaikeaa ja jotka ovat loukanneet sinua. Lopulta rakastavan asenteen voi suunnata koko planeettaa ja kaikkia eläviä olentoja kohtaan.

Rakastavan ystävällisyyden harjoittaminen ei välttämättä nouse kehoon fyysisenä tuntemuksena, sekin on ihan OK. Tärkeintä on harjoittaminen itse. Emme voi tietenkään tietää onko tästä harjoittamisesta todella hyötyä muille, mutta ainakin itselle se voi olla avaava ja hyvä kokemus. Rakkauden ja lempeyden voima on meissä jokaisessa, sinussa ja minussa. Joskus se voi tulla esiin verhon takaa kyynelten saattelemana.

Lue lisää:

Jon Kabbat-Zin: Olet jo perillä

https://nirodha.fi/mettaharjoitus/: Rakkaus ja myötätunto meditaatioharjoituksena

You Tubessa on useita englannin ja suomenkileisiä harjoitteita, löydä itselle sopiva!


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *